AVCI : "DEVLET, MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNİ ÖLÜME GÖNDERİYOR"
Ülkemizde trafik kazaları, sık sık can ve mal kaybına sebep olmakta. Özellikle motosiklet veya bisiklet sürücüsü iseniz can güvenliğiniz tehlikede.
Kıbrıs Postası – Filiz Seyis
İstatistiklere göre, 2013 yılında Mayıs ayı sonuna kadar 15 kişi trafikte hayatını kaybetti. Bunlardan biri motosiklet sürücüsü, ikisi bisiklet sürücüsü, üçü ise yaya...
Geçtiğimiz haftalarda, bir aracın bisikletli bir kadına çarpması sonucu, kadın hayatını kaybetmişti. Aynı gün, bir araç 2 yaya öğrenciye çarpmıştı. Yayalardan biri ağır yaralanıp hastaneye kaldırılmış ve ancak kurtarılamamıştı.
Yaşanan bu olaylar, dört tekerlekli araç sürücülerinin diğer araçlara ve yayalara olan duyarsızlığını gündeme getirdi.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı ile motorsiklet ve bisiklet kazalarının nedenlerini ve önleme yollarını konuştuk...
EĞİTİM, ALTYAPI, DENETİM VE YASA EKSİKLİĞİ
Yollarımızın motosiklet, bisiklet ve yayalar için güvenli olmadığını anlatan Avcı, otomobil sürücülerinde bu kesimleri koruma duygusunun yerleşmediğini söyledi.
Mehmet Avcı, eğitim, altyapı, denetleme ve yasaların eksikliğine değinerek, motorsiklet ve bisiklet kazalarının önlenmesi için, dünyadaki uygulamaların incelenip ülkemize uyarlanması gerektiğini anlattı.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, dört tekerlekli araç sürücülerinin ve devletin, ne motosiklet ve bisiklet sürücülerine ne de yayalara karşı duyarlı olmadığını ifade etti.
Araba sürücülerine salgırgan değil koruyarak araç kullanma çağrısı yapan Avcı, “yol benim” zihniyetinden kurtulmak gerektiğinin altını çizdi.
Devletin motor ehliyeti için uyguladığı prosedürü eleştiren Avcı, motor ehliyet sisteminin 1974’ten beridir aynı olduğunu belirtti.
“MALİYE BAKANLIĞI’NIN EHLİYET VERDİĞİ BAŞKA BİR ÜLKE YOK!”
Mehmet Avcı şunları kaydetti:
“Devlet motor ehliyeti için uyguladığı prosedür ile motosiklet sürücülerini kolay ölüme gönderme yöntemini uyguluyor.
KKTC’de 18 yaşını dolduran bir genç , şoför okulları tarafından hazırlanan ancak korsan sayılan bir kitapcıktan soruları ezberliyor, ehliyet müfettişinin sorduğu 10-15 soruya müfettişi tatmin edecek şekilde cevap vererek, öğrenci ehliyeti ile dünyanın en güçlü motosikleti yollarda sürme hakkı veriliyor. Yani dikkat ederseniz hiç motosiklete binmeden de motosiklet öğrenci ehliyeti almak ve ertesi gün en güçlü motosikleti sürme hakkına sahip olunabiliniyor.
Bir süre sonra da müfettişin görebileceği bir alanda genç motosiklet sürerek ehliyet sahibi de olabiliyor.
Bu prosedür doğru değildir. Bu prosödürle ehliyet verilmemeli.
KKTC’de ehliyetleri Maliye Bakanlığı verir. Maliye Bakanlığının ehliyet verdiği başka bir ülkeyi dünyada bulamadım.
Avrupa Birliği ülkelerinde olan prosedürü özetleyeyim. Motosiklet ehliyeti alabilmek için önce mutlaka ders alınarak eğitimden geçiriliyor. 18 yaşında küçük motosiklet ehliyeti alabiliyor. Büyük motosiklet ehliyetini iki yıl sonra, 20 yaşında, en güçlü motosikleti de yine iki yıl sonra 22 yaşında sürebiliyor. Eğer küçük motosiklet ehliyeti ve tecrübesi yoksa güçlü motosiklet ehliyeti alabilmesi için 24 yaşında olmalıdır.
Motosiklet ehliyeti alabilmek için mutlaka eğitim alınmalı, sınav da müfettiş, yolda sürücü adayını bir başka motosikletle takip ederek sınav yapmalıdır.
Devlet eğitim vermiyor, çağdışı bir sınav yaparak ehliyet veriyor, yolda denetlemiyor.
Motosiklet ehliyeti verilmeden önce motosiklet sürüş kurslarına katılım yasalaştırılmalı, motosiklet sınav yöntemi değişmeli, denetleme sıfır kaçak seviyesine çıkarılmalı ve ülke genelinde yaygın olarak uygulanmalıdır”
“KASK HAYAT KURTARIR”
Trafikte motorsikletlerin diğer araçlarla aynı haklara sahip olduğunu hatırlatan Avcı şöyle konuştu:
“Öncelikle doğru eğitim alınmalı. Turkcell Trafik eğitim Parkında son üç yılda 22.000 ilkokul öğrencisine bisikletle ilgili teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir. Bu daha da yaygınlaştırılmalıdır.
Motosiklet sürüş eğitimi ise ülkede yasal olarak da uygulamada da yoktur.
Motor ve bisiklet sürücüleri öncelikle kendini karşısındakine farkettirecek kıyafeti tercih etmelidir. Yeterli aydınlatma mutlaka olmalıdır. Yolda araçlardan sakınarak seyahat edilmeli, özellikle araçların dikiz aynalarının kör noktasında seyretmemeye özen göstermelidirler.
Bisiklet sürücülerinin, bisiklet kaskı, dizlik ve dirseklik takmaya alışması gerekmektedir.
Her motosikletli ve her motosiklet yolcusu yasada da öngördüğü gibi mutlaka kask takmalıdırlar. Kask hayat kurtarıcıdır. Kask takılmadığı zaman basit bir kazada dahi beyin kanamasından ölüm gelebiliyor.
Motosiklet, diğer araçlardan daha tehlikelidir. İki tekerlek üzerinde gider. Trafikte motosikletle gösteri yapma kazayı çok kolay getirir.
Tüm motosikletliler trafik kurallarına uymalı, kendilerini koruyarak motosiklet kullanmalıdırlar.”
Yaşanan kazaların yollarımızda can güvenliği olmadığının açık bir göstergesi olduğunu vurgulayan Avcı, son zamanlarda kurumların elektirik borcundan dolayı yollardaki elektriklerin kesilmesinin de kazalara katkı koyduğunu söyledi.