SON 5 YILDA, 201 ÖLÜ, 5 BİN 334 YARALI
Ülkemizde son beş yılda 177 ölümlü trafik kazası meydana geldi ve 201 kişi hayatını kaybetti. Yalnızca 2013’te trafik kazalarında 49 kişi yaşamını yitirirken; ülkemizde yılda ortalama 40 kişi trafik kazası sonucu ölüyor.
Trafik kazası sonucu ölüm oranlarının AB ülkelerinin beş katı olduğuna değinen TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, kazaları azaltmak amacıyla devletin kararlı davranmadığını, altyapının da kazaların yaşanmasında etkili olduğunu söyledi.
“Polis kendini yolda hissettirmiyor” diyen Dernek Başkanı Avcı, “Ülkemizde ehliyet el yordamıyla veriliyor, en büyük eksiklik yazılı sınav ve resmi bir kitabın olmaması… Sınav kriterleri düzgün değil, müfettiş uygun görmezse geçirmiyor. Müfettişin bu konuda eğitimi yok” dedi.
Trafik kazalarında her yıl birçok kişi yaşamını kaybediyor. Yollarda her ne kadar gerekli önlemlerin alındığı belirtilse de gerek dikkatsizlik gerekse kurallara uymamak neredeyse her gün kazaya sebebiyet veriyor.
Kazalar bir önceki yıla göre azalmıyor, aksineartıyor. Ülkemizde yılda ortalama 40 kişi trafik kazası sonucu ölüyor.
2013 yılında 49 kişi öldü
300 bin nüfuslu KKTC'de 2013 yılında trafik kazalarında 49 kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam yaklaşık 1 milyonda 146 ölüme eşdeğer geliyor. Ülkemizi AB ülkeleriyle karşılaştıracak olursak, KKTC’de ölümlü trafik kazalarının AB ülkelerindekilerin 4. 9 katı fazla olduğu görülüyor.
Son beş yılda 201 kişi hayatını kaybetti
Ülkemizde son beş yılda toplam 20398 trafik kazası meydana geldi. Beş yılda 177ölümlü trafik kazası sonucu 201 kişi hayatını kaybetti. 3640 yaralanmalı trafik kazası sonucu ise 5334 kişi yaralandı.
Avcı: “Devlet kararlı davranmıyor”
Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulunan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafik kazalarına en çok neyin neden olduğuyla ilgili genelleme yapılamayacağını, meydana gelen her trafik kazasının kendine göre bir özelliği olduğunu söyledi. Avcı, sürücü davranış bozukluğundan kaynaklanan kazaların ülkemizde oldukça sık görüldüğünü kaydetti. Sürücü davranış bozukluğuna açıklık getiren Avcı, “örneğin, sürücü sürat yapmaması gerektiğini biliyor ama süratli sürüyor, alkol almaması gerektiğini biliyor ama alkol alarak yola çıkıyor” dedi.
Trafik kazalarını azaltmak amacıyla devletin kararlı davranmadığının altını çizen Mehmet Avcı, altyapının da kazaların yaşanmasında etkili olduğunu söyledi. Avcı, yolların kazaya sebebiyet verdiğini, affedici olmayacak şekilde dizayn edilmesiyle ölümlü trafik kazalarıyla karşı karşıya kalındığını anlattı.
“Polis denetimleri artırılmalı”
Avcı, kazaları en az seviyeye düşürmek için ilk önce yapılması gerekenin polisin denetimlerini artırmak olduğunu belirtti. Avcı, “polis kendini yolda hissettirmiyor. Kısa vadede ilk önce polis denetimleri artırılmalı. Kameraların olduğu yerlerde meydana gelen ölümlü kazalar önlendi. Ancak diğer yerlerde kazalar yaşanmaya devam ediyor.” dedi. Mehmet Avcı, üç yıl önce polis denetimlerini artırmak için sekiz adet araç alındığını ancak polis devriyeleriniyollarda görmediğini ifade etti. Altyapıdaki bütün sorunlu bölgelerin belirlenip yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Avcı, ilk önce herkesin gerekli kuralların gelmesini istemesi gerektiğini dile getirdi.
“En çok ölümlü kaza Girne-Güzelyurt anayolunda”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, geçen yıl ölümlü trafik kazalarının en çok Girne – Güzelyurt ana yolunda meydana geldiğini kaydederek, buna etkenin, yolun köylerin içinden geçiyor olmasına bağladığını söyledi. Avcı, anayollarda kaçak tali yolların kapatılması gerektiğini, her iş yerine ana yola giriş çıkış verilmemesi gerektiğini belirterek, servis yollarının yapılması gerektiğini söyledi. Avcı,
ülkemizde yaz aylarında trafik kazalarının daha çok yaşanmasını, günlerin uzun oluşuna, sıcak havaya, aşırı yemek ve alkolün daha çok alınmasına bağladığını belirtti.
“Ehliyet el yordamıyla veriliyor, yazılı sınav yok”
Ülkemizdeki ehliyet sistemini de eleştiren Mehmet Avcı, ehliyetlerin el yordamıyla verildiğine dikkat çekerek, en büyük eksikliğin yazılı sınav ve resmi bir kitabın olmaması olduğunu ifade etti. Ehliyet verilmede belirli bir müfredat uygulanmadığını dile getiren Avcı, yapılan sınavın kriterlerinin düzgün olmadığını, müfettişin uygun görmezse geçirmediğini kaydetti. Avcı, “müfettişin bu konuda eğitimi yok, ehliyetli demek, öğrendi demek değildir” dedi.
“AB ülkelerinden 4. 9 katı daha fazla”
Ülkemizi AB ülkeleriyle karşılaştıracak olursak, KKTC’de ölümlü trafik kazalarının AB ülkelerindekilerin 4. 9 katı fazla olduğunu açıklayan Avcı, 300 bin nüfuslu KKTC'de 2013 yılında trafik kazalarında 49 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bunun yaklaşık 1 milyonda 146 ölüme eşdeğer geldiğini söyledi. Mehmet Avcı, trafikte en başarılı ülkelerin ise İsveç, Danimarka ve Hollanda olduğunu kaydetti.