BASIN DUYURUSU : SAĞLIK KONTROLU YAPMADAN EHLİYET VEREN GELİŞMİŞ HİÇBİR DEVLET YOK… AMA BİZDE VAR.

Yayınlanma Son Haberler

Sadece ehliyet verme sistemine bakarak yol güvenliğimizin geri kalmış ülkeler seviyesinde olduğu son ölümlü kaza ile bir kez daha dikkatleri çekti.

81 yaşındaki sürücü ölümlü kazaya karıştı…

Ehliyet verilmesi ve uzatılması sağlık açısından sürmeye engeli olmayanlara verilmedir.

Peki, 80 yaşlarındaki sürücülerin sağlıklı bir sürücü olduğuna kim, nasıl karar verdi? Bu yaşlardaki sürücü belgesini uzatan makam, sürücünün sürmeye sağlık engeli olmadığına ve güvenli sürüş yapabildiğine inandıktan sonra ehliyet verildiğini mahkeme salonlarındaki duruşmalarda da savunabilmelidir.

 

Ülkemizde ehliyet alınırken veya uzatılırken, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan forumlardaki sağlıkla ilgili, gözüm görür, akli dengem yerindedir, elim ayağım tamamdır gibi sorulara olumlu cevap vermek yeterli sayılmaktadır.

18 yaşında sağlık ile ilgili sadece beyanla ehliyet sahibi olan kişi, hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden ölene kadar ehliyet uzatabilmektedir.

Ülkemizde Araç Sigorta Sistemi de sürücü kabiliyetini sorgulamadan araç sigortası yapmaktadır.

Sürücülerde sağlık sistemine bakarak yine yol güvenliğimizin geri kalmış ülkeler seviyesinde olduğunu iddia edebiliriz.

2004 yılında derneğimiz desteği ile hazırlanan yasada bulunan sağlık kontrollerini düzenleyen maddeler mecliste çıkarılmıştı.

1998 de yaptığımız girişimlerde Sağlık Bakanlığı sürücülerde sağlık kontrolü yapabileceklerini, Maliye Bakanlığı  ise vatandaşın beyanına güvenilmesi gerektiğini yazılı olarak belirtmişti.

 

Türkiye Cumhuriyetinde de, Avrupa Birliği’nde de sağlık kontrolünden geçirilmeden ehliyet verilmemektedir.

Avrupa Birliğinde, normal araçlar için her on yılda bir, profesyonel sürücülere -taksi, otobüs, kamyon gibi-  beş yılda bir mecburi sağlık kontrolü yapılmakta ve gelen sağlık raporuna göre ehliyet süresi uzatılmaktadır.

Birçok ülkede de özellikle 65 yaş üstünde 3- 5 yıl aralarla mutlaka sağlık kontrolü istenmektedir. 

Tüm sürücülerde görme, duyu, kemik ve kas hastalıkları, böbrek, tansiyon, kalp, diyabet, nörolojik hastalıklar, epilepsi, zihinsel hastalıklar, uyku bozuklukları, ilaç, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı yönünden uygunluk raporu alındıktan sonra ehliyet verilme veya uzatmalar yapılmaktadır.

Avrupa Birliği-Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği ortak çalışmaları kapsamında Ulaştırma Bakanlığındaki komitede “ Sürücülerde Sağlık Tüzüğü “ hazırlanmaktadır.

Ancak ne zaman uygulanır bilinmez. 

 

Dr. MEHMET ZEKİ AVCI

BAŞKAN

Trafik Kazalarını Önleme Derneği