TRAFİK HAFTASI DUYURUSU

Yayınlanma Basın Duyuruları

TRAFİK KAZALARINI ÖNLEME DERNEĞİ
2012 YILI 7-13 MAYIS TRAFİK HAFTASI DUYURUSU

Yıllardır Trafik Kazalarını Önleme Derneği tarafından ülke trafiğinin bir bütün olarak gündeme getirildiği, olumlu ve olumsuz ilerlemelerin kamuoyuna aktarıldığı, ilgililerin dikkatinin çekildiği trafiğimiz ve yol güvenliğimizi Trafik Haftası nedeni ile bir defa daha mevcut trafik ve yol güvenliğimizin durumunu kamuoyuna aktarıyoruz.

Trafik ve Yol Güvenliğinde ana unsur olan Eğitim, Altyapı, Denetim ve Yasalar, Acil Kurtarma olgularını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde değerlendirme durumunda aşağıdaki tablolar ortaya çıkmaktadır. 
EĞİTİM :
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı işbirliği ile 2010 yılında faaliyete başlayan Turkcell Trafik Eğitim Parkında bu güne kadar 
13, 320 öğrenciye kademeli olarak teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir.
Ayrıca Polis Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler Seyyar Trafik Eğitim Parkı ile okullarda eğitimler vermektedirler.
Turkcell Trafik Eğitim Parkında büyüklere yönelik “Güvenli Sürüş” teorik dersleri kuruluşlara yönelik verilmekte olup, genç sürücülere, profesyonel sürücülere, potansiyel tehlikeli sürücülere, ailelere yönelik eğitimlerin planlaması yapılmaktadır.
Trafik Kazalarını Önleme Derneği tarafından düzenlenen tüm motosikletlerde kask takma zorunluluğu kampanyaları sonuç vermiş ve yasal uygulama başlatılmıştı.
2011 yılında 7 motosiklet sürücüsü hayatını kaybettiği halde kask uygulaması başladığı 8 aylık sürede ölümlü motosiklet kazası olmamıştır. 
Trafik Kazalarını Önleme Derneği araç içinde herkesin emniyet kemeri takması ve bebeklerin çocuk koltuğunda bağlı olması için kampanyaları devam etmektedir.
Ancak AB normlarına uygun hazırlanmış “Emniyet Kemeri” Yasasının sekiz aydan beri Mecliste görüşülmemesi, milletvekillerinin ilgi göstermemesi, ülkemiz için bir ayıp olarak değerlendirilmektedir.
ALTYAPI :
Altyapımızdaki olumlu gelişmeler 2011 yılından beri Ulaştırma Bakanlığındaki vizyon değişikliği ile kendini göstermiştir. Yollarımızdaki Yol Güvenliği Standartları alışılmışın dışında hızlı bir şekilde artmaya başladı. Bölünmüş yollarımızdaki artış yanında mevcut yollardaki trafik güvenliğini doğrudan artıran ve KKTC’ nin ilk defa tanıştığı New-Jersey bariyerler yollarımızda yer aldı. Metal bariyerler, yol aydınlatmaları,  kilometrelerce artırıldı. Artık Ercan’dan Alsancak’a kadar bölünmüş ve aydınlatılmış yolda gitmek mümkün… Haspolat- Alsancak arası yolun da bariyerlenmesi beklentimizdir.

Ölümlü kazalara mekan olan sığınmalı çemberler ve kavşaklar KKTC’de bir ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından irdelenip yeniden projelendirme çalışmaları başlatılmıştır.  

Ulaştırma Bakanlığı yine ülkemizde bir ilk olan “ Trafik Eylem Planı” hazırlanması için çalışmalar başlatmış olup, bu yönde ilk adım olarak Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve ekibi ilk ön incelemeyi gerçekleştirmiştir. 
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Avrupa Birliği – Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği Projelerinde bir yılı aşkın süre ülkemizde görev yapmış ve bu süre içinde Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Zeki Avcı’nın başkanlığındaki  “Trafik Eğitim, Araştırma ve Kampanyalar Komitesi” ile birlikte çalışarak, Avrupa Birliği’nin ve KKTC’nin onayladığı çalışmalara yön vermişti.
“Trafik Eylem Planı”nın devamı yollarımızdaki yol ve can güvenliği için gerekli olup, beklentimizdir.
DENETLEMELER:
Hız tespit kameralarının, kamera olan yerlerdeki ölümlü kazaları 2006 yılından beri sıfırlaması önemlidir. Ancak altyapının düzeltilmesi yerine kamera konmasının doğru bir yaklaşım olmadığına da dikkat çekmek isteriz. Point to Point kameraların alınma süreci de başlatılmıştır. Bu sistemin yollarda kimse yok, istediğim süratte gidebileceğini düşünenler için önemli bir engel olacağı kesindir.
Yollarımızdaki polis denetimleri halen 24 saat/gün sisteminde olmayıp caydırıcı olamamaktadır. Devriyelerin caydırıcı etkenlikte olması yollardaki sürücü davranış bozukluklarını önleyebileceği bir gerçektir.
Anayollar için sekiz adet tam donanımlı, kameralı araç alınma süreci başlamış olup, bu “Anayol Devriye Araçları”nı yollarda görmeyi bekliyoruz.
YASALAR:
Trafikle ilgili birçok yasanın güncelliğini kaybettiği bir gerçektir. Yasa yapma ve uygulamaya sokmadaki devlet hantal yapısı kaza ve ölümlere katkı koymaktadır.
Emniyet Kemeri Yasasının sekiz aydır “Yüce Meclis”te görüşmeden bekletilmesi Meclisimiz için bir ayıp olarak kabul etmekteyiz ve Meclis’imizin Yüceliğine gölge düşürdüğü görüşündeyiz. Mecliste yasayı görüşmeme nedeni konusunda bir bilgi dışarıya verilmemiştir.
9 ayda yedi motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, her motosiklette kask takma zorunluluğu getirildiği son sekiz ayda hiç motosiklet ölümlü kazası olmaması yasaların ve denetimlerin ölümleri azaltmadaki etkisinin açık göstergesidir.
ARAÇ  SİGORTA SİSTEMİ
Araç sigorta yasası 2010 yılında Meclisten bir günde el altından geçildiği halde halen 16 aydır tüzükleri tamamlanmamıştır. Sigorta sistemindeki çağ dışı uygulamalar devam etmekte, kaza yapanla yapmayan ayni tutulmakta, ayni primi ödeme uygulaması değişmemiştir. Hala daha sürücü riski sorgulanmamaktadır. Karşı hasar ödeme limiti 50.000 tl ile sınırlı tutularak sigorta şirketleri kazaların önlenmesi için ellerini taşın altına sokmaktan kaçınmaktadırlar. Zorunlu prim toplayarak ve hasarları istedikleri şartlarda ödeyerek, herkesi full sigortaya teşvik ederek kazaları önlemede etken olamazlar. 


Araç içindeki her yolcuya sigorta yapılmaması, herkesten mecburen kesilen paralarla oluşturan Sigorta Garanti Fonundaki para miktarı bir bankayı kurtaracak kadar birikmiş iken hala daha herkesten para toplanmaya devam edilmesi de sorgulanmalıdır. Bu konularda yetkili bakanlık Ekonomi Bakanlığıdır.
YOL GÜVENLİĞİNDE AVRUPA BİRLİĞİ UYUM ÇALIŞMALARI:
Kuzey Kıbrıs – Avrupa Birliği Yol Güvenliği çalışmalarında;
Trafik Eğitim ve Kampanyaları, Trafik Yönetimi Çalışmaları, Belediye yolları ve Anayollarımızdaki yapılan örnek projeler Çalışmaları, Trafik kaza veri tabanı oluşturulması çalışmaları tamamlanmıştır.
Halen ehliyet sınav tüzüğü, şoför okulları tüzüğü, sürücülerde sağlık tüzüğü, ehliyet müfettişliği ile ilgili düzenleme, profesyonel sürücü belgesi sınavları, ehliyet yaşları, araç katagorileri, tehlikeli madde taşıma, uluslar arası taşımacılık, yolcu ve eşya taşıma, araç muayeneleri, yol kenarı muayeneleri tüzükleri hazırlanmaktadır. 
Uluslar arası arenada yerimizi almak istiyor ve itilmek istenmiyorsak bu çalışmaları tamamlamak ve uygulamaya koymak zorundayız. Ayak sürükleyerek, engel olarak, görmemezlikten gelerek ancak KKTC’ ye ve insanlarımıza zarar verilir. 
Araç muayenelerimizin ve ehliyetlerimizin AB ülkelerinde kabul görmemesi tehlikesi ile karşı karşıyayız… Özellikle Güney Kıbrıs’a geçmede kamyon ve otobüslerin karşılaştıkları engelde profesyonel sürücü ehliyeti olmaması ve araç muayene yetersizliği kullanılmaktadır.
TRAFİKTE ÇOK BAŞLILIK: 
“Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu” trafikteki çok başlılığın, koordinasyonsuzluğun önüne geçmek amacı ile kurulmuştu. Bu yönde de başarılı birçok çalışmalar yapılmıştır. Ancak yeterli olamamakta, bürokrasi yetkileri ve gücü birçok bakanlığa ve makama vermiştir.
Maliye Bakanlığı, Araç Mukayyidi ünvanı ile trafikte en yetkili makamdır.
Ehliyet verme sistemi, araç özelliklerini belirleme, araç yaşını, kapı tarafını, araçları sınıflama, katagorilere ayırma, motosikletlerde kask uygulaması, ehliyet yaşları, araç muayeneleri doğrudan Maliye Bakanlığına bağlıdır.
İçişleri Bakanlığı, Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu başkanlığı, Trafik Hizmetleri Birimi, Şehir Planlama Dairesi, Yolcu ve Eşya taşıma – T izinleri- , benzin istasyonları, emniyet kemeri yasası, alkol yasası İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır.
Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Dairesi, ülkemizdeki anayollar planlama, yapımı, bakımı, uluslar arası taşımacılık Ulaştırma Bakanlığı’na bağlıdır.
Eğitim Bakanlığı, trafik eğitimi veren ve düzenleyen bakanlıktır. Ancak Şoför Okullarında yetkili değildir.
Sağlık Bakanlığı, acil kurtarma 112 ambulans ağı ve kaza sonrası tedaviler Sağlık Bakanlığına bağlıdır.
Polis Genel Müdürlüğü, denetleme, devriye, caydırma, Maliye Bakanlığı adına araç muayeneleri Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.
Ekonomi Bakanlığı, araç muayene sistemi Ekonomi Bakanlığına bağlıdır.
Belediyeler, belediye sınırları içindeki yollardan, kavşaklardan, park yerlerinden, reklam tabelalarından belediyeler tam yetkilidir.
Kaymakamlıklar, trafiği olumlu veya olumsuz etkileyen birçok konuda yetkilidirler. 
Tüm bunlara baktığımızda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenli ve güvenli bir trafik sistemi oluşmama nedeni açıkça kendini göstermektedir.

Çözüm:
Trafik sistemdeki yetkilerin bir bütün olarak bir tek bakanlıkta toplanması çözümün olmazsa olmazıdır. Dünyadaki uygulamalar da bunu göstermektedir.
Yetkiler ve sorumluluklar dağıtılarak kazalarda sadece sürücüleri sorumlu göstermek artık çağdışı kalmıştır.
Planlama yapılması, alınan kararlarda ve uygulamalarda tek düzeyin sağlanması, sorunların tespiti ve giderilmesinden sorumlu makam belirlenmelidir.
Birçok ülkede bu görev Ulaştırma Bakanlığına verilmiş olup, Ulaştırma ile ilgili oluşturulan tam yetkili kurum tarafından yürütülmektedir.

TRAFİĞİMİZİN CAN ALAN, İNSAN HAYATINI TEHLİKEDE OLDUĞU ORTAMDAN ÇIKARIP, YOL GÜVENLİĞİNİN ÜST DÜZEYDE OLDUĞU BİR ORTAMA TAŞIMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR.
BU BİR İNSANLIK GÖREVİDİR…

Herkese kazasız bir yaşam dileriz.


Saygılarımla,


Dr. MEHMET ZEKİ AVCI
BAŞKAN

Trafik Kazalarını Önleme Derneği